Cultuurmenu Muziek

Dit schooljaar zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Muziek: Sjofar Beatrix, Diamant de Beemte, Hertog van Gelre, Pr. Margrietschool, Oosterhuizen, Vliegenier en de Zevensprong.

 

Culturele partners: Freelance docente Corine Wijma, Phion Orkest van Gelderland & Overijssel en Theater Orpheus

Groep 1-4 Pats, boem! Wij maken muziek!

Een van de grote voordelen van cultuuronderwijs is dat kinderen om zichzelf kunnen laten zien via hun kunstwerkjes. Bij muziekonderwijs kun je dat het beste samenvatten in de zin: jezelf laten horen in harmonie met de ander.

De procesgerichte didactiek biedt handvatten om juist dit met de kinderen te oefenen. Daarom werkt GIGANT samen met Michiel Bos aan een aantal online-muzieklessen waarin je als leerkracht stap voor stap wordt geholpen om zo'n mooie muziekles te geven. De opbouw is steeds volgens het creatief model: oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren.

De thema's zijn zo gekozen dat ze aansluiten bij de leeftijd, betekenisvol zijn en uitnodigen om misschien zelf mee verder te gaan.
Corine Wijma, muziekdocent komt in drie opeenvolgende weken in de klas 3 muzieklessen geven. De leerkracht kan daarna met hulp van de digitale omgeving zelf een vervolg hieraan geven.

Groep 3-4 De liefste wens

Een prachtig dierenverhaal van Toon Tellegen met orkest voor de groepen 3 en 4.

Op een dag zitten alle dieren bij elkaar in het bos en vertellen ze wat hun liefste wens is. De krekel wil elke dag jarig zijn, de duizendpoot wil 500 paar nieuwe schoenen, de eendagsvlieg wil een extra dag, de slak wil alle tijd hebben en de mier wil helemaal niets. De eekhoorn vertelt als laatste: zijn liefste wens is een lied maken voor iedereen. En terwijl de anderen aan het woord waren, heeft hij het lied gemaakt. Voordat iedereen weer terug naar school gaat, zingen ze het samen!

Acteur Freek den Hartogh vertelt een muzikaal en herkenbaar verhaal over onze wensen, grote dromen, diepe verlangens en vriendschap. Met prachtige muziek gespeeld door het orkest en levensgrote projecties van kunstenaar Cynthia Borst komt de dierenwereld helemaal tot leven.

Groep 5-8 Concert voor Rafiq

Wegens groot succes programmeren we ook dit schooljaar een interactief concert met groep 5, 6, 7 en 8. Alles wat normaal niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag nu juist wel! Zingen, dansen, een regenkoor maken, drummen op je lichaam... Sterker nog: al deze actie wordt juist voorgeschreven! We zijn heel blij dat we na lange tijd het ‘Concert voor Rafiq’ nogmaals kunnen spelen!

Samen met het orkest, dirigent Arjan Tien en verteller Eric Robillard zingen de leerlingen het ontroerende en spannende verhaal over de elfjarige Rafiq, die alleen als vluchteling in Nederland komt. Leerlingen bereiden het concert in de klas voor met behulp van een lespakket. In juni komen alle leerlingen naar het theater voor een onvergetelijke ervaring!