Cultuurmenu Muziek

Dit schooljaar zijn de deelnemende scholen aan het Cultuurmenu Muziek: De Emmaschool, De Fakkel, Het Kompas, De Poort, De Reiziger, Sebastiaan, De Touwladder en De Tweede Stee.

Culturele partners: Freelance docente Corine Wijma, Het Gelders Orkest en Theater Orpheus

Groep 1-4 Spelenderwijs

Muziek zit in ieder kind! In 3 lessen in drie opeenvolgende weken maken de leerlingen op een speelse manier bewuster kennis met muziek. Als kader worden de 5 domeinen uit de leerlijn muziek van het SLO gebruikt. De leerlingen leren naar muziek luisteren, erop bewegen, zingen en zelf muziek maken, muziek lezen en noteren. Daarnaast krijgt de leerkracht meer inzicht in het geven van een muziekles vanuit de leerlijnen van de SLO en biedt de muziekdocent hier ook extra handvatten voor. De workshops kunnen op maat afgestemd worden bij een thema.

Groep 3-4 Uilskuiken

Dit verhaal begint met een ei. Daar begint immers alles mee. Of nou ja, volgens sommigen met een kip. Van wie dit ei is, is de grote vraag. Plots klinkt er een eigenzinnige melodie. Scheurtjes, barstjes en kraakjes doen het ei breken. Er komt een pluizig, wonderlijk diertje uit gekropen… Het uilskuiken kijkt zijn grote ogen uit en als hij zijn snavel opent... blijft het oorverdovend stil. Uilskuiken gebruikt gebaren, omdat hij niet praat. Zijn broertjes vinden dat maar gek, maar als er een groot gevaar dreigt, blijkt de gebarentaal van uilskuiken opeens super handig!

Leerlingen ontdekken het belang van luisteren (o.a. in communicatie, het verkeer én bij muziek maken). Hoe zou het zijn om doof te zijn? Ze leren gebarenliedjes met gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Ook spelen ze een bodypercussie in de zaal, zodat alle kinderen de ritmes en muziek met hun hele lijf kunnen ervaren.

Groep 5-8 Concert voor Rafiq

Wegens groot succes programmeren we ook dit schooljaar een interactief concert met groep 5, 6, 7 en 8. Alles wat normaal niet gebruikelijk is tijdens een klassiek concert mag nu juist wel! Zingen, dansen, een regenkoor maken, drummen op je lichaam... Sterker nog: al deze actie wordt juist voorgeschreven! We zijn heel blij dat we na lange tijd het ‘Concert voor Rafiq’ nogmaals kunnen spelen!

Samen met het orkest, dirigent Arjan Tien en verteller Eric Robillard zingen de leerlingen het ontroerende en spannende verhaal over de elfjarige Rafiq, die alleen als vluchteling in Nederland komt. Leerlingen bereiden het concert in de klas voor met behulp van een lespakket. In juni komen alle leerlingen naar het theater voor een onvergetelijke ervaring!