Netwerkbijeenkomst Cultuurkrachten!

Ontwikkelkaarten

Op maandag 3 juni 2024 vond de derde netwerkbijeenkomst van Cultuurkrachten! plaats. Deze bijeenkomst is bedoeld voor Cultuuraanbieders en ICC-ers/ directeuren/ leerkrachten in het primair onderwijs in Apeldoorn en staat in het teken van verbinding, samenwerking en (nog) betere afstemming op het onderwijsprogramma. Deze middag stonden de innovatieve Ontwikkelkaarten, ontwikkeld door Rozet in Arnhem, centraal.

Welkom

Na opening van de bijeenkomst, introduceerde Michiel Bos, expert, kunstvakdocent en trainer, het gebruik van de ontwikkelkaarten.

 

Uitleg Ontwikkelkaarten

Hij begon met een korte introductie over hemzelf en nam vervolgens  de deelnemers mee in zijn verhaal over de ontwikkelkaarten aan de hand van een PowerPointpresentatie.

De eerste activiteit bestond uit muziek maken met boomwhackers. Iedereen nam een getal tussen 1 en 8 in gedachten en tikte met hun boomwhacker zodra hun nummer werd genoemd. Het zorgde voor een vrolijke sfeer en een leuke melodie.

De ontwikkelkaarten, ontwikkeld tijdens de coronaperiode, zijn per discipline in verschillende kleuren verdeeld en bieden waardevolle tips voor kunstlessen. Zij zijn ontworpen om docenten te inspireren zonder kant-en-klare lessen te bieden. Vier soorten kaarten stonden centraal:

  • Paars: Vaardigheden
  • Geel: Presentatievormen

Daarnaast waren er twee soorten kaarten per kunstdiscipline:

  • Lichtblauw: Doelen (SLO)
  • Donkerblauw: Werkvormen (in de les)

De disciplines varieerden van beeldend en dans tot muziek, taal, erfgoed, theater en maakonderwijs.

Spelen

De eerste opdracht volgde. De deelnemers werden in vier groepjes verdeeld en moesten twee kaarten kiezen: één lichtblauwe en één donkerblauwe. Ze bespraken hoe een les eruit zou kunnen zien met deze kaarten. De groepjes deelden hun ideeën en het was duidelijk dat er veel creatieve en inspirerende lessen uit voortkwamen.

 

Maken

De volgende opdracht bracht nog meer uitdaging. Dezelfde groepjes kozen nu van alle kleuren één kaart en legden deze op tafel. Met de beschikbare materialen in de ruimte moesten ze iets maken. Het doel was om de kaarten echt te leren kennen door ermee te werken, wat zorgde voor een intensieve en leerzame ervaring.

 

Delen

De groepjes kwamen samen om hun creaties te presenteren. De combinatie van culturele partners en leerkrachten binnen de groepjes leidde tot prachtige en verrassende “lesjes”. De woorden die deze sessie het beste beschreven waren: interessant, verrassend, sprakeloos, inspirerend en nuttig. Het was een verrijkende ervaring die iedereen uit hun comfortzone haalde en aanmoedigde om creatief te denken.

 

Afsluiting

De bijeenkomst werd afgesloten met een hapje en een drankje, zo was er ook nog tijd om uit te wisselen.

Hierbij nog de link ter inspiratie over de ontwikkelkaarten: https://youtu.be/UHCdzW59les

De volgende Cultuurkrachten! met een nieuw onderwerp is op maandag 11 november 2024.