Cultuuronderwijs thuis

Het zijn bizarre tijden waar we ons doorheen moeten knokken. Voor de één gaat dat makkelijker dan voor de ander. Kunst en cultuur kan hierin troostend zijn, afleiding bieden en in sommige gevallen zelfs een gelukzaliger gevoel oproepen dan wat we collectief nu beleven.
De programmamakers van Cultuurwijzer willen met jullie inspirerende online mogelijkheden delen die geschikt zijn om door te sturen naar leerlingen en ouders of te gebruiken in het contact met jullie leerlingen. Het één is meer geschikt voor de leeftijd primair onderwijs, het andere juist voor het voortgezet onderwijs. Hopelijk sterkt het jullie de komende tijd en geeft het frisse ideeën voor de toekomst.

 


 

Videoclip Afscheid Groep 8 | Freek + Eric & Jan Groenteman  (Het Gelders Orkest)

Het is voor iedereen een schooljaar waarin alles anders is dan normaal. Voor de leerlingen van groep 8 is dit misschien wel extra zuur. De laatste maanden op de basisschool waar vaak al jaren naar wordt uitgekeken zijn helemaal op z’n kop gezet. Die periode van terugkijken, afsluiten en dromen van de toekomst komen op bijna elke school traditiegetrouw tot een hoogtepunt in de afscheidsmusical. En die kan nu veelal niet doorgaan zoals de bedoeling was. Daarom presenteren Freek + Eric in samenwerking met songwriter Jan Groenteman de ‘Videoclip Afscheid Groep 8’. Een speciaal geschreven minimusical van ongeveer 7 minuten. Hiermee kan iedere groep 8 een blijvende herinnering maken die swingt én ontroert, terwijl er geen grote groepen kinderen of volwassenen samen hoeven te komen. De school kan kiezen voor:

  • ‘Lipdub-videoclip’.
  • Een zelf gezongen videoclip.
  • Een combinatie van bovenstaande.

>> Meer weten? Bekijk de informatiefolder

 


 

Méér Muziek in Huis | Méér Muziek in de Klas

Leerkrachten opgelet! Muziek maken kan overal… en dus ook thuis! Wil je muziek combineren met vakken als taal of rekenen? Of wil je ouders tips meegeven om de kinderen even hun energie kwijt te laten kunnen? Abonneer je op de Méér Muziek in Huis-tips en ontvang wekelijks een nieuwsbrief met muzikale tips. Van muzikale energizers met Buddy Vedder en Ilse DeLange tot informatieve muziekvideo’s en leuke muzieklessen, geschikt voor de onder- tot en met de bovenbouw.

 

>> Inschrijven voor de tips van Méér Muziek in Huis

 


 

Cultuureducatie thuis | Cultuur Oost

Het is bijzonder om te zien hoe snel scholen, ouders, educatieve bedrijven, culturele instellingen en zzp’ers in actie komen om thuisonderwijs voor de leerlingen te organiseren. De situatie rond de uitbraak van het coronavirus is bevreemdend en beangstigend, maar biedt ook kansen voor het (door)ontwikkelen van online educatief aanbod en het verkennen van online mogelijkheden voor cultuureducatie.

>> Lees meer op de website van Cultuur Oost.

 


Alleen Samen | De Toonwerkplaats

De Toonwerkplaats heeft in verband met deze bijzondere periode workshops ontwikkeld waarbij kinderen vanuit huis samenwerken aan een gezamenlijk multimediaproject. Alleen maar toch samen. Elk kind filmt zelf in of om het huis een klein stukje voor het geheel. Zo ontstaat er film waaraan iedereen op zijn of haar eigen manier heeft bijgedragen. Het resultaat is dan een verrassing voor alle kinderen!


Het zijn verschillende workshops, van een eindfilm voor groep 8 tot een huiskamer-clip. Alle workshops zijn voorzien van een lesbrief met een instructiefilmpje waarin de kinderen wordt verteld hoe ze kunnen bijdragen aan het gezamenlijke project.

Neem voor vragen gerust contact op.

 

>> Ga voor meer informatie over de workshops naar de website van De Toonwerkplaats.

 


THUISTIPS voor leerkrachten | 123ZING Kidspagina

Nu de scholen dicht zijn en veel kinderen thuis zitten, biedt de 123ZING Kidspagina hulp om thuis aan de slag te gaan met muziek. Zo neem je ook muziek mee in jullie plan voor thuisonderwijs en bezorg je de kinderen veel muzikaal plezier en ontspanning de komende weken. Op deze website van 123ZING vind je tips voor jou als leerkracht of je nu wel of niet met 123ZING werkt op school.

 

>> Ga voor meer informatie naar de website van 123ZING.

 

 


Beleef Oorkaan in huis! | Oorkaan

In quarantaine met het hele gezin en sociale isolatie worden ineens een stuk vrolijker met: Oorkaan voor Thuis! Voor jong én oud. Of je nu thuis aan het werk bent of niet naar school kunt, wij voorzien jou via onze website en sociale media van muzikale hoorspelen, spotify-playlists, filmpjes, knutselprojecten, kleurplaten en meer. Dus blijf lekker thuis, volg ons online, stream de mooiste muziek en zorg goed voor elkaar. Je kijkt je oren uit!

Niet alleen in de theater- en concertzalen, maar ook thuis.  #OorkaanVoorThuis

Veel plezier!
>> Ga naar de website voor het aanbod van OORKAAN
>> Beluister hier het hoorspel van Sticks

 

 


Kröller Müller Museum thuis | Kröller Müller Museum

Zolang het Kröller Müller Museum niet open is delen ze via hun nieuwsbrief updates, verhalen en online vermaak. De laatste nieuwsbrief, met daarin een online Tijdlijn, een video bij een kunstwerk en een mooie filmtip lees je hier.
>> Meld je aan voor de nieuwsbrief van Kröller Müller Museum.

 

 


DramaOnline thuis | DramaOnline

Op de website, Instagram– en Facebookpagina van DramaOnline wordt iedere schooldag een Creatieve Kronkel geplaatst. Daarmee kunnen kinderen thuis aan de slag. Daarnaast zijn er twee uitgewerkte dramalessen, één voor de kleuters en één voor groep 3-6.
Het aanbod wordt regelmatig aangevuld, dus houd vooral de website, social media en/of nieuwsbrief van DramaOnline in de gaten.

>> Lees meer op de website DramaOnline.

 


ABC Workshop voor groep 3/4 | Held & Bloem Producties

Deze videoles heeft bijna 32 minuten aan materiaal, wat resulteert in een les van iets meer dan een uur.

Kinderen kunnen deze les thuis zelfstandig doen met een laptop of een iPad, koptelefoon op en hulp is niet nodig. Ze worden stap voor stap meegenomen door de les heen, met af en toe een grapje, wat lichaamsbeweging, een paar pauzes en niveau-differentiatie. Ze werken op hun eigen tempo.

 

De skill, het maken van een dubbele letter, of zoals ik het noem, ‘een snelwegletter’ is een duidelijk einddoel. De kinderen zetten het filmpje aan en drukken op pauze als ze het ‘pauze-symbool’ zien en het geluidje horen. Is de opdracht klaar, gaan ze verder. Het is click & play.

 

De kinderen hebben het uitgeprinte werkblad nodig en nog wat dingen die ze thuis bij elkaar moeten scharrelen (dit zijn dingen die iedereen thuis heeft). Aan het einde van het filmpje wordt van de kinderen gevraagd een foto te maken van hun resultaat en dat naar de leerkracht te sturen. Dat is de controle om te zien hoe ze het ervan af hebben gebracht.

 

>> Bekijk hier de eerste paar minuten van de videoles.

 

Aan deze les zijn kosten verbonden, neem voor meer informatie contact op via: info@heldenbloem.nl

 

 


Cultuur thuis | CODA

Na de sluiting van vele plekken waar inspiratie centraal staat – en vooral om dit samen te kunnen ervaren – vormt Nederland een community om toch cultuur en literatuur te kunnen beleven. Tijdelijk dan wel niet fysiek, maar online ontstaan de mooiste, ontroerende initiatieven met creatieve en verrassende content. CODA mag met trots onderdeel zijn van een sector waarin collega-instituten op allerlei mogelijke manieren blijven inspireren. Komende weken delen we graag virtueel wat helaas even niet fysiek ontdekt kan worden via www.coda-apeldoorn.nl/cultuurthuis en onze social media kanalen. Thuisblijven, we got this!

 

Voor Primair Onderwijs
Op thuissafari met Animalia

Al eeuwenlang vinden wij de natuur fascinerend. Niet alleen om er in aanwezig te zijn, maar ook om te kijken, onderzoeken en verzamelen. Kunstenaar Roos Holleman legt in de tentoonstelling Animalia – verzameling van pracht & pastel de schoonheid vast van de dierenwereld. Omdat CODA Museum gesloten is hebben we de Animalia-thuissafari ontwikkeld met een verrekijker van wc-rollen, tips voor een dierendagboek en activiteiten voor in de tuin! Ook het reguliere opdrachtenboekje is online beschikbaar met (teken)opdrachten over dier en natuur.

>> Download beide boekjes hier.

 

———
Voor Voortgezet Onderwijs
The Future is Female: kijken & associërenIn CODA Museum werd op 8 maart The Future is Female – Love Letters geopend: een tentoonstelling met werk van 41 vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland. Helaas is CODA net als alle andere musea tijdelijk gesloten en hebben we een andere manier bedacht om leerlingen (CKV, Beeldende Vorming) iets van deze bijzondere tentoonstelling te laten zien. We hebben zes kunstenaars uit de tentoonstelling geselecteerd en gekoppeld aan opdrachten die zowel individueel thuis of samen in de digitale klas gemaakt kunnen worden. Ze variëren van uitnodiging tot gesprek over (maatschappelijke) thema’s tot ontdek- en maakopdrachten over technieken en kunstenaars.

Kasteel Cannenburch bij je thuis | Kasteel Cannenburch

Op de kinderpagina van het Kasteel vinden jullie een kleurplaat en een bouwplaat zodat leerlingen thuis toch nog met het thema kastelen aan de slag kunnen.

En voor de kleine computerexperts onder jullie: kasteel Cannenburch is ook te bezoeken via een virtuele tour.

>> Ga naar de kinderpagina van het Kasteel.

 

 


Laat maar leren helpt graag tijdens de Corona crisis | Laat maar leren

Om de kinderen ook thuis inspiratie te geven in deze moeilijke tijden hebben wij lessen van Laat maar Zien én Laat maar Lezen toegankelijk gemaakt voor iedereen. Het zijn lessen met materialen die de meeste kinderen al in huis hebben of waar ze makkelijk aan kunnen komen.

Al deze lessen zijn geplaatst onder de proeflessen. Iedereen heeft daardoor gratis toegang tot veel leuke lessen die ze thuis zelf, óf met een beetje hulp kunnen uitvoeren.

De ruim 60 vrije lessen zijn geschikt voor kinderen vanaf groep: 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. Dat betekent dat de kinderen van bijvoorbeeld groep 5-6 óók de lessen van groep 1-2 en 3-4 kunnen uitvoeren. Een les is nóóit te makkelijk!

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en veel inspiratie de komende weken! Volg ons op Facebook voor extra lessen en achtergrond informatie: Laat maar Zien & Laat maar Lezen.

 

>> Klik hier voor de pagina met proeflessen die naar de kinderen gestuurd kan worden.