Apenheul 50 jaar: online informatiebijeenkomst voor leerkrachten

Dit jaar bestaat Apenheul 50 jaar! Daarom viert Apenheul in 2021 het hele jaar feest!

 

Op 27 mei vond een online informatiebijeenkomst plaats met als thema ’50 jaar Apenheul’. Tijdens deze bijeenkomst vertelden Apenheul en CODA over hun aanbod binnen dit thema.

De educator van Apenheul en de educator van CODA namen de deelnemers tijdens de online bijeenkomst mee in de bijzondere apenwereld:

 

Les in Apenheul
Les in Apenheul? Zeg, maar wat leren de leerlingen dan? Apenstreken? Een paar! Na-apen? Jazeker! Vlooien? Misschien! Broodje aap-verhalen bedenken? Absoluut! Maar de leerlingen leren veel meer dan dat, want het gehele lesaanbod voor het basisonderwijs is vernieuwd. Daarbij is rekening gehouden met het curriculum, de kerndoelen en de belevingswereld, voorkennis en leeftijd van de leerlingen. Leerlingen worden nieuwsgierig gemaakt, er is ruimte voor verwondering en een inhoudelijk gesprek als het onderwerp zich hiervoor leent. De leerlingen maken niet alleen kennis met verschillende apensoorten, maar ze leren ook de aap in zichzelf vinden en buiten hun eigen wereld kijken en denken. Voor iedere groep zijn er minstens twee lessen ontwikkeld. Gaan de leerlingen in groep 1,2 en 3 op zoek naar een stel ontsnapte apen, leren leerlingen in groep 4, 5 en 6 hoe apen met elkaar communiceren en staan leerlingen in groep 7 en 8 oog in oog met in het wild ernstig bedreigde apensoorten.

 

Apenheul 50 jaar – CODA viert het met kunst

Jungle – Couzijn van Leeuwen – Angela Stouten

Voor het 50-jarig bestaan van Apenheul maakt CODA verbinding met twee bijzondere kunstwerken uit de CODA collectie. We bieden een doe-boekje met speelse kijk, maak en doe-opdrachtjes rondom de werken Jungle van kunstenaar Couzijn van Leeuwen, Kong van kunstenaar Erik Buijs en een deel van het Buitenmuseum -zichtbaar in de binnenstad van Apeldoorn- dat is gewijd aan Apenheul 50 jaar.
De doelgroep voor deze activiteiten is breed en iedere bezoeker zowel jong als oud kan deelnemen aan deze activiteiten: kinderen met ouders, verzorgers, opa’s en oma’s maar ook scholen kunnen een individueel bezoek plannen of dit aanbieden aan leerlingen. Wij nemen jullie graag mee op ontdekking en in deze presentatie geven we graag uitleg over de verschillende workshops en familiedag die we aanbieden in CODA waarbij apen en hun leefwereld centraal staan. Alle activiteiten vinden plaats in CODA Junior en in de CODA bibliotheek. (Indien fysiek bezoek niet mogelijk is bieden we een online variant.)

 

Heb je de bijeenkomst gemist? Kijk ‘m dan hier terug.