Wil je als onderwijsgevende de ‘Gouden’ Eeuw, VOC, kolonialisme of de opvang van nieuwkomers in Nederland behandelen? Betrek daar dan het Molukse perspectief bij en boek een juniorcollege (gastles) voor je leerlingen! De geschiedenis van Molukkers en Nederlanders is al meer dan vier eeuwen met elkaar verbonden. Ze begon in 1599 toen Nederlanders voor het eerst de Molukse eilanden bereikten op zoek naar kostbare specerijen. Deze geschiedenis kenmerkt zich vervolgens door strijd èn samenwerking, door loyaliteit èn onmacht. En nog steeds speelt het (koloniale) verleden door in het heden, in onze samenleving.
In 1951 zetten de eerste Molukkers voet aan wal in Nederland. Het gaat hoofdzakelijk om militairen die hadden gediend in het koloniale leger, het Koninklijk Nederlands-Indisch leger (KNIL), met hun gezinsleden. In totaal bijna 13.000 mannen, vrouwen en kinderen. Waarom werden zij naar Nederland overgebracht? Hoe werden ze hier opgevangen? En wat betekent het vandaag de dag om een Nederlander met Molukse roots te zijn?
In dit juniorcollege gaan wij samen met de leerlingen hierover in gesprek en ontdekken ze dat ‘geschiedenis’ bestaat uit meerdere verhalen en verschillende perspectieven.